Fenomeen van Raynaud

Het is winter en veel mensen hebben de verwarming een paar graden lager gezet dan vorig jaar. Hierdoor zien we momenteel regelmatig mensen met wintertenen of winterhanden/vingers. Mensen klagen over een vervelend tot pijnlijk gevoel in een of meerdere vingers of tenen wat komt en gaat.

Hoe wintertenen of vingers ontstaan is niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat het lichaam ‘schrikt’ van koude en daarom minder bloed door de kleine bloedvaatjes van de handen en voeten laat stromen om zodoende minder warmte te verliezen. Bij sommige mensen ontstaat deze onnodige reflex sneller dan bij anderen.

Doordat er te weinig bloed in de vingers/tenen komt, ontstaat er lokaal een zuurstoftekort lokaal. De huid is vaak bleek of blauwrood. Ze tenen/vingers voelen vaak pijnlijk of juist doof aan. Hoe lang de reflex van verkrampte bloedvaatjes aanhoudt verschilt sterk per persoon.

De beste remedie tegen wintertenen en vingers is warmte. Er zijn geen medicijnen die goed helpen er tegen. Er zijn wel medicijnen die mogelijk uitlokkend zijn: dit zijn medicijnen die onder de groep bètablokkers vallen. Metoprolol is een voorbeeld van een veel voorgeschreven bètablokker.

Wanneer er wondjes of onderhuidse bloeduitstortingen aanwezig zijn, of als de klachten continue aanwezig zijn, zien we u graag op de praktijk om er verder naar te kijken.