Vasten voor mensen met diabetes

Een periode vasten, zoals tijdens de Ramadan, kan een uitdaging zijn voor mensen met diabetes (suikerziekte). Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en advies in te winnen bij uw huisarts of praktijkondersteuner. Hieronder vindt u enkele belangrijke aandachtspunten en adviezen.

Voorbereiding en overleg

Voordat u begint met vasten, is het essentieel om dit te bespreken met uw huisarts of praktijkondersteuner. Zij kunnen u helpen met het aanpassen van uw medicatieschema en geven advies over hoe u uw bloedsuikerspiegel onder controle kunt houden tijdens het vasten.

Een bloedsuikermeter en een bloeddrukmeter zijn tegenwoordig goedkoop te kopen bij apotheek of drogist. Een bloedsuikermeter kost ongeveer 12 euro en een bloeddrukmeter zijn er al vanaf 30 euro. Van beiden kunt u jarenlang gebruik maken; het bespaart u veel ritjes naar de huisarts om dit te laten controleren.

Medicatie en bloedsuikercontrole

Tijdens de Ramadan kan het nodig zijn om de timing en dosering van uw medicatie aan te passen. Orale medicatie kan het vasten verbreken, dus overleg met uw arts over mogelijke alternatieven of aanpassingen. Het is ook belangrijk om regelmatig uw bloedsuiker te controleren om hypo- of hyperglykemie te voorkomen.

Voeding en hydratatie

Gezonde voeding en voldoende hydratatie zijn cruciaal tijdens de Ramadan. Probeer maaltijden te eten die rijk zijn aan vezels en langzame koolhydraten, zoals volkoren producten, groenten en peulvruchten. Vermijd snelle suikers en bewerkte voedingsmiddelen. Drink voldoende water tijdens de niet-vastende uren om uitdroging te voorkomen.

Risico’s en waarschuwingen

Niet iedereen met diabetes kan veilig vasten. Mensen met frequente hypoglykemieën of complicaties zoals hart- en vaatziekten wordt afgeraden om deel te nemen aan het vasten (lees hier verder). Bespreek uw persoonlijke situatie met de praktijkondersteuner van de huisarts om gezondheidsrisico’s te minimaliseren.

Islamitische achtergrond

Volgens islamitische bronnen hoeven mensen die ziek zijn niet te vasten tijdens de Ramadan. In plaats daarvan kunnen zij fidya (aflossing) geven, wat inhoudt dat zij geld of voedsel doneren aan armen en behoeftigen voor elke dag dat ze niet vasten. Dit geldt ook voor andere groepen zoals zwangere vrouwen, ouderen, en kinderen.

Advies en ondersteuning

Voor meer informatie en persoonlijke begeleiding kunt u terecht bij uw huisarts of praktijkondersteuner. Zij kunnen u voorzien van een aangepast schema en praktische tips om veilig te vasten tijdens de Ramadan.

Links: