Het is de perfecte tijd om veel buiten te bewegen en te sporten. Eet lekker gezond met veel fruit en groenten. Kijk hieronder voor tips om gezond te blijven. Ook bij problemen in de lente, zoals hooikoorts en tekenbeten.

Gezond blijven

Om goed voor uzelf te zorgen is goede voeding en beweging belangrijk. Kies vooral voor groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies tijdens het koken voor zoveel mogelijk verse producten. Dan kan u zelf bepalen hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt.

Drink het liefst water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk. Laat liever de frisdrank, vruchtensap en alcohol staan. Samen werken we aan onze gezondheid!

Hooikoorts

Door het zachte weer staan sommige bomen al in bloei, zoals de els en hazelaar. De pollen verspreiden zich in de lucht en kunnen hooikoortsklachten geven bij mensen met een allergie voor boompollen.

Hooikoorts geeft hinderlijke klachten, zoals veel niezen en jeukende ogen. Bekijk op Thuisarts.nl het filmpje over hooikoorts of lees wat u zelf kunt doen.

Tekenbeten

In de natuur geweest? Controleer uzelf en uw kinderen op teken, vooral de oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en achter de oren.

Verwijder teken zo snel mogelijk met een puntig pincet (of tekentang). Maak het wondje daarna schoon met alcohol.

Neem contact op met de huisarts in deze gevallen:

  • als het niet lukt de teek te verwijderen
  • als de teek misschien langer dan 24 uur in uw huid heeft gezeten
  • als na enkele dagen tot weken een verkleuring of rode vlek rond de tekenbeet ontstaat
  • als u op een andere plek van uw lichaam een verkleuring of rode vlek ontdekt
  • als u na dagen tot maanden griepachtige klachten krijgt, gewrichtsklachten, uitstralende pijn of minder kracht.

Wij wensen u alle goeds toe in dit nieuwe seizoen!