Op 7 maart 2019 tekenden 33 organisaties in de gemeente Epe een intentieverklaring voor een dementievriendelijke gemeente. De 33 vertegenwoordigers van ondernemers, hulpverleners, geloofsgemeenschappen, verenigingen, politie, welzijnsorganisaties, inwoners, vrijwilligersorganisaties en andere organisaties zullen zich gezamenlijk inspannen om de inwoners van de gemeente Epe bewust te maken van de impact van dementie. Want dementie heeft grote impact op mensen, zowel op henzelf als op hun naasten en op de samenleving als geheel. Dokter Van Rij ondertekende namens de huisartsen in Epe & Oene het manifest.

Samen dementievriendelijk’ is een initiatief waaraan steeds meer gemeenten meedoen. Een dementievriendelijke gemeente is een samenleving waarin mensen met dementie gewoon kunnen meedoen. Waarin zij hun eigen boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging of kerk gaan of een bezoek brengen aan de bibliotheek of een museum. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten. Dit is mogelijk als we met elkaar naar elkaar omkijken. Als iemand niet zo goed lijkt te weten waar hij heen moet of moet doen, kunnen we die persoon helpen door deze vriendelijk te groeten en een korte vraag te stellen.

Iedereen die meer wil weten over dementie kan contact opnemen met Het Geheugensteunpunt via epe@hetgeheugensteunpunt.nl.