Hooikoorts, ook wel pollenallergie genoemd, treft veel mensen in de lente en zomer. Het wordt veroorzaakt door stuifmeel van grassen of bomen. Mensen die hiervoor gevoelig zijn, krijgen last van niezen, vermoeidheid, benauwdheid een verstopte neus of jeukende of tranende ogen. Gelukkig zijn er behandelingsopties beschikbaar.

Op zonnige, winderige dagen kan het helpen om de ramen gesloten te houden zodat de pollen niet naar binnen waaien. Verder kun je ook tabletten, neusspray of oogdruppels krijgen om de klachten van hooikoorts tegen te gaan. Deze anti-hooikoorts-middelen worden ook wel antihistaminica genoemd. Deze middelen moet je meerdere dagen achtereen gebruiken voor het beste effect.

  • Hooikoorts-tabletten. Je kunt met deze tabletjes als eerste beginnen, of toevoegen als de neusspray of oogdruppels onvoldoende werken. Tabletjes zijn verkrijgbaar zowel met als zonder recept bij drogist of apotheek. Een voorbeeld hiervan zijn de Cetirizine tabletten. Sommige mensen benoemen dat ze soms wat duffer worden van deze tabletten. Vraag ons om advies als u hier last van heeft.
  • Hooikoorts-neusspray is vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Een voorbeeld hiervan is Prevalin neusspray. Gebruik echter geen Otrivin (Xylomethazoline) bij hooikoorts omdat dit niet goed werkt en verslavend op het neusslijmvlies werkt.
  • Hooikoorts-oogdruppels adviseren we bij niezen of een jeukende neus. Ook deze zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Voorbeelden hiervan zijn de Azelastine of de Prevalin oogdruppels.

Hooikoorts kan vervelend zijn, maar met een preventieve aanpak blijft de last gelukkig vaak beperkt šŸŒ¼