Momenteel heeft Nederland te kampen een lange griepepidemie. Eind december begonnen de eerste mensen met griepverschijnselen zich in de praktijk te melden. Sinds februari is er een flinke toename van het aantal mensen met de griep in Epe.

De griep kenmerkt zich dit jaar met een erg vervelende hoest die maar weinig op medicijnen reageert. Veel mensen hebben naast het hoesten ook last van benauwdheid en een behoorlijk aantal mensen heeft een week met verhoging of koorts thuis gelegen.

Helaas werkt de griepprik dit jaar minder goed dan andere jaren. Dit komt omdat het RIVM al vroeg in de zomer een inschatting moet maken welk virus ze verwachten dat er in de winter in Nederland gaat heersen. Dit virus wordt dan dood in het vaccin gestopt. Hierdoor kunt u er niet ziek van worden, maar kan uw afweer al kennis opdoen van het virus. Als het virus dan in lijvende lijve zich aandient kan uw afweer de dan bekende verwekker makkelijker overwinnen.

Als u te kampen heeft met de griep dan doet u er wijs aan voor voldoende rust te zorgen en zo nodig bij malaise of koortsklachten paracetamol te nemen. Eventueel kunt u ook Bisolvon of acetylcysteïne kopen voor het hoesten.

Wanneer de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt, u suffer en suffer wordt of te benauwd, doet u er goed aan uw longen te laten controleren door de huisarts.

Meer informatie over de griep kunt u nalezen op Thuisarts.nl