Door zonnestralen stralen maakt de huid pigment aan. Pigment is een bruine kleurstof die de huid beschermt tegen de zonnestralen. Door de stralen wordt de buitenste laag van de huid ook wat dikker. Een dikkere huid beschermt de huid ook tegen de zon.

Zonlicht zorgt ervoor dat de huid vitamine D kan maken. Ook is het goed voor onze stemming. Aan de andere kant kan zonlicht ook schade veroorzaken. Op de korte termijn kan dit voor een huidverbranding zorgen, op de lange termijn zorgt het dat de huid er ouder uit gaat zien en kan het huidkanker veroorzaken.

Uw huid verbrandt sneller als u een lichte huid heeft, de zonkracht hoog is, of als u medicijnen slikt die de huid gevoeliger maken voor zonlicht (bijvoorbeeld bij het antibioticum Doxycycline of het hoge bloeddruk tablet hydrochloorthiazide).

U kunt de volgende tips gebruiken om zonverbranding tegen te gaan:

  • Blijf niet te lang in de zon als uw huid nog niet aan de zon gewend is. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten in de zon.
  • De zonkracht is tussen 11.00 en 15.00 uur het sterkst. Blijf dan liever in de schaduw of binnen als de zonkracht heel sterk is. Ook in de schaduw of bij bewolkt weer kan de huid verbranden.
  • Draag dunne kleding met lange mouwen en een eventuele pet of hoed.
  • Smeer met een zonnebrandcrème van minimaal SPF 15 bij gewone activiteiten buiten. Smeer met een zonnebrandcrème van minimaal SPF 30 als u een lichte huid heeft, bij kinderen, en als u plots veel meer in de zon gaat komen. Smeer de zonnebrandcrème minstens elke 2 uur opnieuw. Smeer het niet te dun, want dan werkt het niet goed.Na het zwemmen moet u zich opnieuw insmeren. Voor kinderen die in het water spelen, is een zonnebrandmiddel dat water afstoot handig.

Wat kan ik doen als mijn huid verbrand is?

Ga meteen uit de zon als u merkt dat uw huid verbrandt. U kunt de huid koelen met natte doeken. Dit kan de pijn minder maken. Als u blaren heeft, probeer hier dan niet aan te komen. U kunt paracetamol slikken om de pijn minder te maken. Blijf in ieder geval 3 dagen uit de zon om uw huid beter te laten worden