Een Digitaal Corona Certificaat

Iedereen die gevaccineerd is heeft een papier gekregen met daarop uw vaccinatie-gegevens. Het stickertje wat hierin zit, wordt door sommige mensen ook overgeplakt naar het gele boekje. Het is goed om te realiseren dat zowel het registratie-papier maar ook het gele boekje niet erkent worden als bewijs van vaccinatie!

Binnen de EU is nu afgesproken dat er een Digitaal Corona Certificaat gaat komen (DCC), in de volksmond ook wel het corona-paspoort genoemd.

Met het coronacertificaat is het mogelijk dat u duidelijk kunt maken dat u geen groot risico vormt om corona te verspreiden. Het is in ieder geval bedoelt voor reizigers binnen de EU. Het is de bedoeling dat het op 1 juli van start zal gaan. Het is nu nog onduidelijk wie een dergelijk paspoort vereist zal gaan stellen.

Het digitale corona certificaat zal ook op papier beschikbaar worden, maar zal in de eerste plaats digitaal op uw telefoon te downloaden zijn. Vanuit de app kunt u een QR code tonen om te laten zien dat u een laag risico vormt.

U kunt deze code krijgen als een van de volgende zaken bij u van toepassing is:

  • U bent tenminste een keer gevaccineerd tegen covid-19
  • U heeft een testuitslag waaruit blijkt dat u tussen de 12 en 180 dagen geleden geïnfecteerd bent geweest. 
  • U heeft zich laten testen en u heeft een negatief testbewijs. 

Als u door de huisarts bent gevaccineerd en u was akkoord met het delen van uw gegevens met het RIVM, dan kunt u op mijnrivm.nl deze gegevens inzien. Ziet u deze gegevens niet terwijl u wel bent gevaccineerd? Dan is dit waarschijnlijk een technisch probleem ten tijde van het doorgeven van uw gegevens naar het RIVM systeem. Als wij u gevaccineerd hebben, kunt u ons een mail sturen (info@vanrijdesmit.nl) met daarin uw vaccinatie gegevens (wanneer, welk vaccin en batchnummer) en dan zullen we uw gegevens controleren en opnieuw doorgeven aan het RIVM.

Op de website van de Rijksoverheid is een stappenplan te lezen wat u kunt doornemen voor vertrek naar het buitenland. Onder andere de hoger-risico-landen zijn belangrijk om door te nemen omdat bewust naar deze landen reizen consequenties kan hebben voor de mate van ondersteuning door de overheid of werkgever.

Lees meer over bovenstaande op de volgende websites: