Vaccinatie tegen het Corona-virus

Van het coronavirus kunt u ziek worden. Mensen kunnen klachten krijgen van een loopneus, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk kunnen ademen, koorts of plotseling niet meer kunnen ruiken of proeven. Sommige mensen worden ernstig ziek van corona. Zij krijgen naast milde klachten ook hoge koorts, aanhoudende vermoeidheid of benauwdheid. U kunt er ook aan overlijden. Het virus is gevaarlijker voor mensen boven de 60 en mensen die al een ziekte hebben. Bijvoorbeeld een longziekte of hartziekte.

Voor wie is de vaccinatie?

Iedereen krijgt een uitnodiging toegestuurd. Niet iedereen kan als eerste worden opgeroepen. De overheid heeft daarom een schema gemaakt waarin u kunt zien welke groepen van mensen als eerste de vaccinatie krijgen. Denk daarbij aan ouderen en mensen met een medisch risico. Bekijk de onderstaande infographic om een indruk te krijgen:
Klik op de afbeelding om een groter versie te laden.

Twee keer prikken

U heeft twee vaccinaties nodig voor een goede bescherming. De tweede prik krijgt u drie of vier weken na de eerste prik. U krijgt beide prikken in uw bovenarm.

Bent u zwanger?

Dan is het advies de vaccinatie uit te stellen tot na de zwangerschap.

Vaccinatie beschermt

Bescherming De vaccinatie beschermt u tegen het coronavirus. Als u na de vaccinatie toch corona krijgt, wordt u minder ernstig ziek.

Vaccinatie is veilig

Uitgebreid getest De vaccinatie is uitgebreid getest en als veilig beoordeeld. Bijwerkingen Veel mensen krijgen bijwerkingen. Zoals hoofdpijn, spierpijn, moeheid of een pijnlijke arm. Dit gaat na een paar dagen weer over en stelt zeer weinig voor ten opzichte van een daadwerkelijke infectie. Als huisartsenpraktijk adviseren we daarom voor iedereen deze vaccinatie.

Heeft u vragen of twijfels? Of wilt u meer informatie? Bel naar 0800-1351 of kijk op www.coronavaccinatie.nl.

Video over de feiten en fabels van het vaccin

Bronnen