We kijken terug op drie heftige maanden. Epe en enkele plaatsen net ten noorden van ons horen tot de grote infectie-haarden buiten Brabant / Limburg. Er zijn relatief veel mensen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19 en ook een behoorlijk aantal mensen is helaas overleden door dit virus.
Gelukkig zien we nog steeds een sterk dalende lijn van het aantal Covid-19 infecties. Het blijft erg belangrijk om deze aantallen laag te houden. Daarom blijft het belangrijk om de door het RIVM geadviseerde maatregelen ook te blijven opvolgen zodat we in een fase van herstel kunnen blijven.
Dit herstel is heel divers. Sommige mensen hebben kortdurend weinig klachten gehad. Sommige mensen kortdurend veel klachten. Andere mensen zijn niet opgenomen maar ervaren 3 maanden na hun infectie nog veel klachten: benauwdheid en vermoeidheid die nog het merendeel van de dagen aanwezig is.
Opvallend is dat dit zeker niet specifiek mensen zijn die de zogenaamde risico-factoren had. Ook jonge, gezonde vrouwen zien we behoorlijk kampen met deze klachten.
Sommige mensen willen erg graag verdere onderzoeken naar deze klachten, maar helaas zeggen de specialisten dat zij eigenlijk ook niet goed weten wat zij kunnen doen om een meer duidelijke verklaring voor de klachten te geven. Ook geven zij aan dat er geen specifieke behandeling voor deze klachten is. Met geduld en met mate weer langzaam de normale activiteiten uitbreiden is het beste wat je kan doen om weer vanuit het dal omhoog te krabbelen. Het kan hierbij helpen om hiervoor de hulp van een fysiotherapeut bij in te zetten.
Naast de fysiotherapeuten zijn ook veel andere zorgverleners hun reguliere zorg weer aan het hervatten. Echter zien we dat het nog niet lukt om dit op volle kracht weer te doen. Verwijzen naar het ziekenhuis kent nog een lange wachttijd. Ook bloedprikken door onze praktijk of de buitenposten van het Gelre of Isala in Epe zijn nog niet hervat vanwege capaciteitsproblemen. Als het toch belangrijk is om snel bloedbepalingen bij u te doen, kunnen we u hier wel voor verwijzen naar Apeldoorn of Wapenveld.
Onderzoek of u besmet bent met het corona-virus is daarentegen vanaf 1 juni veel makkelijker geworden. Als u klachten heeft die kunnen passen bij het corona-virus (denk aan verkoudheidsklachten; neusverkouden; loopneus; niezen; keelpijn; hoesten; verhoging; of plotseling verlies van reuk of smaak) kunt u zonder verwijzing van de huisarts bellen met de GGD voor het afnemen van een test op het nieuwe Corona-virus. U kunt hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer 0800-1202. Het telefoonnummer is 7 dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar. Zorg dat u uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand heeft als u belt.
Bedenk dat de uitslag een moment-opname is. Ook moet u bij een negatieve test (geen corona gemeten) nog steeds bij fors hoesten of koorts thuisblijven. Tot slot heeft het geen zin om te testen op het nieuwe Corona-virus als uw klachten al naar de achtergrond zijn verdwenen. Het virus zal dan sowieso niet meer meetbaar zijn.