Al lange tijd hebben artsen het over de nadelen van roken en overgewicht. De laatste tijd wordt steeds vaker te weinig bewegen gezien als een risico voor je gezondheid. Hidde van der Ploeg, een onderzoeker aan het VU Medisch centrum, berekende dat het gemiddeld tien uur zitten in plaats van vier uur per dag zo’n 40-60% meer kans geeft op vroeger overlijden.

Tot voor kort was niet duidelijk in welke mate te weinig bewegen bijdroeg aan het eerder overlijden als je het vergelijkt met bijvoorbeeld overgewicht. Nu is er onlangs een studie gedaan waardoor dit wel bekend is geworden. Nu blijkt dat voldoende beweging nog veel belangrijker is dan wat we al vermoedden.

Wanneer mensen geen overgewicht meer zouden hebben, zou dit 3,6% minder risico op overlijden geven. Maar wanneer mensen voldoende zouden bewegen zou dit zelfs 7,5% minder risico geven op overlijden.

Dit is een hele goede reden om te proberen voldoende beweging te krijgen. Goede beweging is al een dagelijkse stevige wandeling van 20 minuten. En naast een betere gezondheid geeft het ook nog een beter gevoel!

Dat je nooit te oud bent om te beginnen met bewegen bewijst deze 92 jarige die recent de San Diego Marathon uitliep. Zij begon pas met lopen toen ze 70 jaar oud was. Daarna is ze gewoon doorgegaan. “Ik zet eerst het ene been vooruit en daarna het andere.”

Links: